Mjölkfri smulpaj med äpplen

Det är enkelt att göra smulpaj även om du inte tål mjölk! Här är en smulpaj med äpple, men du kan förstås fylla pajen med vilka bär eller frukter du vill.

Du behöver

Smuldeg

  • 125 g mjölkfritt margarin
  • 1 1/2 dl havregryn
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 krm salt

Fyllning

  • 3-4 äpplen
  • 1/2-1 tsk malen kanel
  • 2 msk sirap

Gör så här:

Blanda alla ingredienser till smuldegen och finfördela margarinet till en smulig deg. Smörj en pajform med en diameter på cirka 24-26 centimeter med margarin. Kärna ur och tärna äpplena. Lägg dem i pajformen och blanda med kanel och sirap. Fördela smuldegen över äpplena och grädda på 200 graders ugnsvärme i 25-30 minuter tills pajen fått fin färg. Servera gärna med mjölkfri glass, soja- eller havregrädde.

Tips!
Smulpajen kan göras med olika fyllning, till exempel rabarber i bitar, jordgubbar, blåbär eller krusbär. Bär som vattnar sig mycket kan man behöva strö lite potatismjöl över innan smuldegen läggs på.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Rabarber

Rabarbertider

Nu sträcker de slanka röda stjälkarna på sig i trädgården. Dags att njuta av rabarber, kanske i muffins?

smulpaj.se

Fredagsmys

Äntligen fredagstacos!

Älskade fredag! Vi sparkar igång helgen med tacokväll hemma.

tacorecept.nu


Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

Alla som någon gång haft höns förstår varför vi äter ägg just till Påsk... Det är nu som äggen kommer! Och även om du kanske inte har egna höns så finns ekologiska ägg att köpa i snart sagt varje butik.

Ägg ingår ju i många av våra vanligaste bakverk. Tänk dig en solgul sockerkaka, fortfarande varm... Eller våra älskade pannkakor!

Koka inte alla ägg i påsk utan spara några och laga en härlig fruktmaräng som avslutning på en riktigt påskmiddag! Mjuk maräng som täcke till frukt eller bär lyfter fram smaken på en fint sätt. En utmärkt efterrätt som passar fint till helgen!

Glad påsk önskar pepparochsalt.se!

 efterratter.se


Prenumerera direkt! Gratis!
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...